Breien lijkt een hobby voor oma's maar in werkelijkheid is breien hipper dan ooit. Jong en oud buigt zich dezer dagen over zijn breipennen. Maar er zijn ook andere manieren om te breien, zoals breien met breiringen. Breien met de breiring doet vooral denken aan punniken in het groot.

 

Breien met de breiring of loom knitting

Een breiring is een rond of rechthoekig stuk plastic of hout met pennen. Een breiring en een breiraam zijn verkrijgbaar in meerdere maten. Vaak koop je een setje, waarbij je een breiring hebt met 12, 24, 36 en 41 pennen. Op basis van het project dat je wil breien, kies je voor een bepaalde maat breiring of breiraam. Daarnaast bepaalt ook de dikte van de pennen en de afstand tussen de pennen het resultaat van je breiwerk. Eens je gestart bent, is breien met de breiring, of loom knitting zoals het in het Engels genoemd wordt, een aangename hobby waarmee je snel tot mooie resultaten komt.

 

Benodigdheden

Om met breien met de breiring te starten, heb je niet veel nodig. Met een breiring, een haaknaald, een stofnaald en garen kom je al een heel eind. Als je een set breiringen koopt, krijg je er meestal een haaknaald en een stofnaald bij. Zo hoef je enkel nog garen te kopen. Bij de aankoop van garen is het belangrijk dat je kijkt naar de aanbevolen naalddikte. Voor een breiring gebruik je meestal bulky of superbulky garen, waarvoor de aanbevolen naalddikte 7 en 8 is. Zo krijg je breiwerken zonder gaten, die dik genoeg zijn om je lekker warm te houden tijdens de winter. Maar niets houd je tegen om verschillende diktes garen te testen en te kijken wat voor jou en je project het beste werkt. Zo kan een breiproject voor de lente of de zomer een dunner garen nodig hebben.

 

Hoe starten?

Starten met breien met de breiring lijkt in het begin beangstigend. Gelukkig vind je op YouTube vele duidelijke tutorials die je met een abonnement voor internet en tv kunt bekijken. In de tutorials leer je hoe je je breiwerk opzet, hoe je de verschillende steken breit en hoe je een breiwerk van je breiring haalt.

 

Breipatronen

Een breipatroon bestaat uit een combinatie van verschillende steken, die je gedurende het hele breiwerk blijft herhalen. Ook hiervoor kun je vele tutorials vinden op YouTube. Eenmaal je de verschillende breisteken onder de knie hebt, kun je zelf creatief aan de slag gaan en je eigen patronen bedenken. Niets is te gek, alles kan. The sky is the limit, ook bij breien met een breiring!